Adresa: Strada Constantei nr. 132, comuna Cumpana, judetul Constanta, telefon – 0241-730788, fax – 0241- 739003, email: primaria_cumpana@yahoo.com , website: www.primaria-cumpana.ro
Descriere Partener: Comuna Cumpăna este situată la Sud-Vest de oraşul Constanţa, la o distantă de 5 km şi are o populaţie de circa 14.000 de locuitori. Comuna este compusă din satele Cumpana şi Straja.
Suprafaţa administrativă a localităţii este de 496 ha.
Profilul comunei Cumpăna este preponderent agrar, determinat de condiţiile climatice şi de sol favorabile anumitor culturi şi în acelaşi timp de proximitatea faţă de municipiul Constanţa care reprezintă o importanta piaţă de desfacere. În consecinţă, aceşti factori au impus dezvoltarea acestor ramuri de producţie care au atras venituri importante pentru comună.
În ultimii ani, Cumpăna s-a dezvoltat şi ca zonă rezidenţială. Extinderea infrastructurii de canalizare şi alimentare cu gaze şi construcţia unor mari supermarket-uri în apropiere au accelerat acest proces.
Localitatea a primit indicatorul de sat european pentru Centrul Comunitar Sfânta Maria: grădiniţa cu program normal şi prelungit, Şcoala de Balet, Muzeul Satului, Telecentru şi un Centru de Formare şi Perfecţionare Profesională.
Comuna Cumpana este asezata intr-una din cele mai framantate provincii romanesti (in trecutul ei istoric) ”Dobrogea” – pamant cuprins intre Dunare si Mare , ca un urias debarcader batut de vanturile si valurile Marii Negre.
Descoperirea “ cadranului solar”, in anul 1960 atesta existenta localitatii din secolul III era noastra.
Teritoriul comunei Cumpana face parte din subunitatea tectonica Dobrogea de Sud,si a fost recunoscuta oficial in anul 1870 sub numele de Hasi-dülüc,iar in anul 1929 va capata numele de Cumpana.
Localitatea Cumpana, asezare rurala situata in zona de centru-sud a judetului Constanta la circa 5,00 km fata de Municipiul Constanta, se invecineaza pe latura de sud-est cu localitatea Agigea ,pe latura de nord est cu Municipiul Constanta,pe latura de nord vest cu localitatea Valu lui Traian si pe latura de sud are Canalul Dunare-Marea-Neagra.
Pana in anul 1979 comuna Cumpăna era formata din doua sate, respectiv Straja si Cumpăna. Prin construirea Canalului Dunăre Marea Neagra, satul Straja, din vestul comunei a fost dezafectat iar populaţia strămutata in satul Cumpăna, in blocuri construite in acest scop.
Vegetatia specifica este o vegetatie de stepa ce apartine floristic provinciei Est – Europene, subprovincia Pontica. Speciile predominante sunt: păiuşurile stepice, arbuştii, arborii şi flora ruderală (troscot, nalbă, urda vacii, scaieţi, etc.).Vegetaţia naturală de pe teritoriul comunei a fost modificată antropic şi s-au format pajişti secundare. Fauna specifică este formată din rozătoare, reptile, insecte şi păsări.
Datorita depozitarii pamantului excavat pe suprafata comunei, acum exista un deal artificial, care ocupa mai multe ha si pe care vegetatia creste foarte greu.
Teritoriul comunei Cumpana se situează in sectorul climei de litoral maritim. Influenta Marii Negre se resimte pe o zona lata de 15 – 20 km., deci cuprinde si aceasta
In evolutia anuala a temperaturii aerului, se produce o decalare a fazelor de incalzire si racire a aerului fata de campie. Toamna e mai calda, iernile mai blande, dar viscolita de vanturi puternice si posibilitati de scadere a temperaturii de –10, – 15 grade, datorita Crivatului. Primaverile sunt scurte si reci, iar verile calde sau foarte calde. Media precipitatiilor pe an este de 400 mm. neuniform. Indice de ariditate de 18,7 . Cad ploi vara, dar averse scurte si putin abundente care au slaba eficacitate asupra culturilor.
Pe masura ce se incalzeste clima globului, este posibil ca si clima zonei sa aiba de suferit in sensul scaderii nivelului de precipitatii naturale si a cresterii temperaturilor maxime la peste 35-400 C.
Adancimea apei freatice era de 10 – 12 m. in campia ondulata chiar mai mult. Odata cu construirea canalulul Dunare Marea Neagra, adancimea s-a modificat, in unele zone apa s-a ridicat la 5 – 6 m. si in altele a coborat la 15 – 16 m.
Pentru a deveni potabila apa trebuie tratata, dar nu contine substante ce nu pot fi indepartate si nici nivelul de chimicale nu este cu mult peste limite.
Asezat pe vechi formatiuni sarmatiene si cuaternare, peste care s-a format relieful actual, constituit din straturi de loes consolidat de ape, au luat nastere soluri cernozomice, carbonatice care in anii mai ploiosi sunt foarte roditori, fiind indicate pentru cultura cerealelor si legumelor.
Pe viitor solul, acolo unde se va face agricultura, va necesita obligatoriu irigatii din puturi sau Dunare.
Educatia este un obiectiv primordial pentru comunitate in orice societate.
Misiunea scolii cu clasele I-VIII Cumpana este de a satisface nevoia de informare si educatie a tuturor membrilor comunitatii care sa le deschida drumul spre o viata civica,spre o profesie si spre exercitarea altor drepturi.
Sectorul invatamant datorita cresterii populatiei scolare a reprezentat un domeniu prioritar .In localitate s-a construit o scoala noua cu zece sali de clasa , prin Programul de Reabilitare a Scolilor din mediul Rural. Odata cu dezvoltarea urbanistica se vor construi noi spatii de invatamant inclusiv internat pentru elevii din Constanta.
Adresa: Piata 21 Septembrie no.6, oras Balchik, district Dobrich, email: mayor@balchik.bg ; telefon: +359 0579 71030, website: www.balchik.bg
Descriere Partener: Municipiul Balchik este situat în partea estică a Câmpiei Dunării și platoul Dobrudzha, care este situat în partea de sud-est a regiunii Dobrich. La nord se învecinează cu municipiul General Toshevo, la est municipalitatea Kavarna, la sud-vest Aksakovo, la vest municipalitatea Dobrich. Municipalitatea Balchik este una dintre cele 14 municipii din țară situate pe litoralul Marii Negre. Partea de coasta a municipiului are o lungime totală de aproximativ 18,5 km, care determina rolul important al turismului pentru economia municipală, care este foarte dezvoltată de-a lungul coastei Marii Negre
Albena, Balchik, Kranevo și în zona stațiunii „Tuzlata“. Litoralul Mării Negre a municipiului Balchik creează baza pentru oraș pentru a deveni un important centru portuar cu un port de iahturi și un cheu de marfă. Suprafața totală a municipiului Balcic este de 524,2 kilometri pătrați, ceea ce reprezintă 11,1% din teritoriul regiunii Dobrich (4719.7 mp).
Populația municipiului Balchik reprezintă 10.76% din populația regiunii Dobrich. Numărul populației este pe locul al treilea între municipalități din regiune, după municipalitatea Dobrich și municipiul Dobrich-sat. Din punct de vedere geografic, majoritatea populației este concentrată în partea de sud-est a municipiului, în principal, în centrul municipal Balchik și Obrochishte.
Resursele naturale din municipiul Balchik sunt extrem de favorabile pentru dezvoltarea agriculturii. Conditiile climatice și solurile convenabile sunt premise pentru creșterea unei game diversificate de culture.
Sectorul industrial în municipiu este reprezentat de industria minieră, care include mina de mangan din satul Tsarkva și carierele de calcar, și industria de prelucrare, care face parte din industria alimentară și textilă, prelucrarea metalelor și industria electrică fiind mai puțin dezvoltate .
Turismul este un sector prioritar pentru municipiul Balchik. Municipalitatea are o multime de resurse și tradiții în dezvoltarea turismului maritim. Municipalitatea din Balchik se învecinează cu Marea Neagră. Tipic pentru acest municipiu sunt plajele lungi.